Máte doma množstvo rôznych receptových knižiek, časopisov, výstrižkov, no napriek tomu máte celkom problém nejaký recept vybrať a použiť?
Buď obsahuje nie ľahko dostupné ingrediencie (musíte chodiť po špeciálnych obchodoch a „hľadať“). Alebo príprava jedla trvá nekonečne dlho. Alebo je to recept, ktorého zaradenie z hľadiska pôsobenia na organizmus 3 x zvážite...
Bola som na tom presne rovnako. Mala som doma kvantum receptov… ale z 99% nepoužiteľných. Napríklad polievky. Raz som dospela do bodu, kedy som si uvedomila, že varím 3 polievky dokola. A to naozaj nie je výhra. Čím pestrejšie varíte, tým viac prospešných látok do tela dostanete. Nehovoriac o tom, že troch polievok sa rýchlo objete.
A preto som si začala vytvárať „databázu“ užitočných receptov. Zdravých, rýchlych a skutočne použiteľných. Úprimne, kým som zostavila zoznam 20 jarných polievkových receptov, aby boli po všetkých stránkach vyhovujúce, preštudovala som ich desiatky a desiatky. A ďalšie desiatky.
A keďže predpokladám, že mnohých z vás by mohli inšpirovať, vznikol jarný polievkový E-book.
Čo v knižke nájdete:
20 jednoduchých, rýchlych, zdravých, chutných a naozaj použiteľných receptov.
No a v každom recepte sú zakomponované niektoré z byliniek, či už kuchynské, alebo divoké.
Ambíciou knižky nie je experimentovať a hľadať nové neobjavené kombinácie. Naopak. Tí z čitateľov, ktorí ma už trošku poznajú vedia, že som vyznávačom jednoduchosti. Uznávam to známe: V jednoduchosti je krása. Preto som sa zamerala na recepty, kvôli ktorým netreba behať po rôznych obchodoch a namáhavo zháňať jednotlivé ingredience. Sú to polievky typu „rýchlo nakúpite (prípadne nazbierate) a ešte rýchlejšie navaríte“. A tak máte čas aj na iné veci. Dôležité – tie, ktoré Vás bavia a napĺňajú.
Moje meno je Bibiana Konečná a som terapeutka tradičnej čínskej medicíny. Už deviaty rok miešam bylinky na mieru a pridávam presný návod čo jesť, prípadne čo zmeniť, aby ste sa vrátili k svojmu zlatému stredu a opäť sa cítili skvelo.
Ak to ale chcete vedieť urobiť sami a nebyť odkázaní na terapeutov či lekárov, rada vás to naučím.
Napriek tomu, že sa venujem čínskej medicíne, recepty nie sú čínske.
Zahŕňajú naše potraviny a naše bylinky.
Sú v nich samozrejme zakomponované určité princípy čínskej medicíny, napr. vhodnosť potravín pre toto ročné obdobie, plus ku každému receptu je pripojená v poznámke informácia týkajúca sa účinkov niektorej z ingrediencií, určitej kombinácie potravín alebo celého receptu.
Prečo polievky?
Polievky nám prinášajú množstvo benefitov. Po našom polievka ako prvý chod podporí trávenie a pripraví žalúdok na prijatie tuhej stravy. Podľa tradičnej čínskej medicíny polievky dopĺňajú energiu QI, krv, jin, jang, harmonizujú trávenie, vyživujú svaly, kĺby, kosti.
U nás sme zvyknutí jesť polievky na obed, ale čo je možno pre mnohých nová informácia, sú skvelé aj na raňajky. „Rozdúchajú“ správny tráviaci oheň, čím rozbehnú na celý deň hladké bezproblémové trávenie.
A prečo bylinkové?
Jar je obdobím, kedy je vhodné odľahčiť stravu. A je veľmi praktické urobiť to s pomocou prostriedkov, ktoré nám príroda práve v tomto období poskytuje. A to je množstvo byliniek. Bylinkami pomôžeme telu očistiť sa od „zimných nánosov“ a zároveň skvelo chutia.
Cena E-booku je 12 eur. E-book je príťažlivo graficky spracovaný a je vo formáte A4. Recepty si môžete vytlačiť a mať ich stále poruke.